Licenties


Eerst even dit:

Motorcross is een mooie sport, maar brengt wel een aantal risico’s met zich mee.

Om jou daarover te informeren voor je de baan op gaat, heeft MON een voorlichtingsfilm laten maken met de titel De mooie en mindere kanten van motorcross. Je vindt hem hieronder. Bekijk deze video goed voor je een licentie aanvraagt. De film is verplichte kost, want je krijgt jouw pasje (het bewijs dat je een licentie bij MON hebt) alleen uitgereikt als je de inhoud helemaal begrepen hebt en dat schriftelijk verklaart. Heb je na het zien van deze video nog vragen? Neem dan contact op met het bestuur van jouw vereniging.

Deze schriftelijke verklaring heet een motorcrosscertificaat. Je kan dit certificaat behalen bij de club waarvan je lid bent. Wanneer je de vragenlijst (die je krijgt bij je club) hebt ingevuld en een handtekening of stempel van de club hebt, kun jij of je club deze uploaden via je account op ‘mijn MON’. Mocht dit niet lukken dan kun je ook een kopie of scan van het certificaat mailen naar info@mon.nl.

Ook als je een andere sport dan motorcross bij MON bedrijft, moet jij je realiseren dat motorsporten gevaarlijk zijn en een verhoogd risico op letsel- en zaakschade met zich meebrengen.

Goed verzekerd van start

MON heeft voor alle rijders een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering afgesloten, en voor haar startbewijshouders ook een persoonlijke ongevallen verzekering. Mocht je de dekking van die standaardverzekeringen niet voldoende vinden, dan kun je ervoor kiezen om jezelf (of je kind) aanvullend te verzekeren.

 

Licentie aanvragen: Mijn MON

Wil jij een MON-licentie voor 2019 aanvragen? Dat kun je helemaal zelf met Mijn MON via de MON-website.

Op die manier komt jouw aanvraag direct bij ons binnen, ontlasten we jouw clubbestuur enorm én verloopt het hele proces een stuk sneller en gestroomlijnder dan voorheen.

Wat is er nieuw?

Je hebt nog steeds toestemming nodig van een bij MON aangesloten club om een start- of trainingsbewijs te kunnen kopen, maar je hoeft niet meer met een stapel papieren naar het clubsecretariaat. Ook hebben we de medische keuring afgeschaft en kun je zelf de status van je aanvraag volgen in Mijn MON. Jij vraagt je licentie dus zelf aan en wij sturen vervolgens je pasje naar je club!

Via Mijn MON kun je ook een aantal persoonlijke gegevens beheren, waar wij mee werken. Dus wil je dit jaar een andere foto op jouw pasje? Of ben je verhuisd? In enkele klikken stel je ons op de hoogte.

Account aanmaken

De eerste keer dat je Mijn MON bezoekt, maak je een account aan. Dat doe je eenvoudig en snel als jij je licentienummer weet (staat op je pasje), of – als je e-mailadres bij ons bekend is – door enkele persoonlijke gegevens in te vullen. Ook als je nieuw bent, kun je een account aanmaken. Tijdens onze openingstijden kun je de hulp inroepen van de medewerkers van het bondsbureau, bijvoorbeeld als je niet verder komt omdat wij een oud of onjuist e-mailadres van jou gebruiken.

Zaken regelen

Als je eenmaal “binnen” bent, kun je eenvoudig je gegevens aanpassen, een nieuwe foto uploaden of een afvaardiging kopen. Ook je licentie voor 2019 aanvragen is vanaf dit moment een fluitje van een cent.

Let daarbij wel even goed op en selecteer het juiste jaartal, boven in de witte balk!

Afhandeling

Zodra jij een complete licentieaanvraag hebt ingediend via Mijn MON en hebt betaald met iDeal, vragen we de door jou geselecteerde club toestemming om een licentie te verstrekken. Jouw secretaris kan die met één klik of tik op het scherm verlenen, waarna wij verder gaan met het verwerken van je aanvraag.

Je pasje ontvang je zoals nu gebruikelijk is. In veel gevallen betekent dit, dat je hem op kunt halen bij jouw club.

Per mail word jij op de hoogte gehouden van de vorderingen in het proces en ook kun je door in te loggen zien hoe ver we zijn. Mooi, toch?

Bestellingen kunnen geannuleerd worden tot 24 uur na aanvraag. Enkel binnen deze termijn kan de betaling terug gestort worden, min 20 euro administratiekosten.

Tip

Mijn MON werkt momenteel het best als je een desktopcomputer of laptop gebruikt, maar een licentie aanvragen met je smartphone kan ook.

Hulp nodig?

De afgelopen weken is de nieuwe, online aanvraagprocedure uitgebreid getest en bijgeschaafd. Hierdoor zou het nu voor iedereen met een internetverbinding mogelijk moeten zijn om snel en eenvoudig een MON-licentie aan te vragen via een van onze clubs. Kom je er toch niet uit? Vraag dan eerst hulp aan een vriend of familielid, of meld je bij je club. Tijdens openingstijden kun je ons natuurlijk ook bellen of mailen.

Startnummers

Als je voor 1 december je licentie aanvraagt, weet je zeker dat jouw startnummer van jou blijft (wanneer je weer in dezelfde klasse gaat rijden). Na 1 december worden alle overige nummers vrijgegeven, wat betekent dat iedereen een nummer kan kiezen als het tot die tijd nog niet bezet is. Klassen die samen zullen rijden, hebben te maken met een uitzondering! Indien daarbij twee personen evenveel recht hebben op een nummer geldt: wie het eerst komt, die het eerst maalt.

De “vroege vogel-korting” van € 10 op startbewijzen blijft t/m 1 december van kracht.

Veelgestelde vragen

Waarom moet ik een MON-club selecteren om een licentie te kunnen krijgen?
MON is een vereniging, een organisatie zonder winstoogmerk. Aangesloten motorsportclubs zijn onze leden en hebben het voor het zeggen. Zo dienen wij het belang van de sport en dat van jou als rijder. Want via jouw club kun jij van je laten horen en inspraak uitoefenen op het beleid van MON. Daarom vinden wij het belangrijk dat jij je bij een MON-club aansluit.

Maakt het uit welke club ik kies?
De club die jij selecteert, keurt niet alleen jouw aanvraag goed (of af), maar is ook je eerste aanspreekpunt. Bijvoorbeeld als je dispensatie aanvraagt, wilt degraderen of een goed idee hebt om de sport samen nóg mooier te maken. Daarom ontvangt jouw club in een aantal gevallen een bescheiden financiële tegemoetkoming, als je een licentie aanvraagt. Kies dus een club waar je ook echt iets mee hebt én die jou erkent als lid.
We nemen je aanvraag pas in behandeling, als de door jou geselecteerde club hem heeft geaccordeerd! Of dat zo is, kun je straks terugvinden bij de status van je bestelling in Mijn MON. Ook krijg je een e-mail zodra jouw club de aanvraag heeft geaccordeerd of afgewezen.

Wat gebeurt er als mijn club mijn aanvraag afkeurt?
Heb je een club geselecteerd, die jou niet erkent als lid of jouw bewijsaanvraag om een andere reden afkeurt? In dat geval beëindigen wij de aanvraagprocedure en krijg je het door jou betaalde bedrag teruggestort op het bij ons bekende rekeningnummer, minus € 20,- administratiekosten.

Vanaf wanneer is mijn licentie geldig?
Met uitzondering van MX-startbewijzen, zijn alle licenties na goedkeuring door een MON-club direct van kracht in het gekozen kalenderjaar.
In principe geldt bij MX-startbewijzen het volgende: als jouw club je aanvraag vóór donderdag 12:00 goedkeurt, kun je in het daaropvolgende weekend deelnemen aan MX-bondswedstrijden en sta je dus op de rennerslijsten.
Maar als de door jou verstrekte gegevens en documenten twijfels oproepen, kan de behandeling langer duren (bijvoorbeeld als je een Eigen gezondheidsverklaring hebt ingevuld die door de Medische commissie beoordeeld moet worden, als je pasfoto niet voldoet of als je een te lage klasse voor jouw kwaliteiten hebt geselecteerd).

 

Soorten licenties

Trainingsbewijs

Met een trainingsbewijs kun je deelnemen aan regiowedstrijden, clubwedstrijden en trainingen in clubverband. Het MON trainingsbewijs heeft o.a. een WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) verzekering op alle officieel voor motorcross goedgekeurde circuits in Nederland.

Een trainingsbewijs kun je net als (bijna) alle andere MON-licenties per 01-11-2018 zelf aanvragen via Mijn MON.

Een door jou opgegeven MON-club dient nog steeds akkoord te gaan met jouw aanvraag! Een trainingsbewijs is in principe geldig, vanaf het moment dat jouw club akkoord is gegaan met je aanvraag. De status van je aanvraag kun je volgen via Mijn MON. Daarnaast houden we je met mails op de hoogte van de voortgang.

Trainingsbewijs Prijs
Trainingsbewijs 2019 € 75,00
Trainingsbewijs 2018 aangevraagd vanaf 01-08-2018 € 50,00
Trainingsbewijs 2018-2019 (geldig vanaf 01-08-2018 t/m 31-12-2019) € 100,00

Wat kan ik met een trainingsbewijs?

  • Verzekerd trainen op alle officiële motorcrosscircuits van Nederland
  • Deelname aan club- en regiowedstrijden waarvoor de MON een dekkingsbewijs voor de verzekering heeft afgegeven
  • Indien een vereniging de Vrije klasse toevoegt aan een officiële MON Jeugdwedstrijd is het mogelijk om vanaf de leeftijd van 15 jaar deel te nemen in deze klasse
  • Deelname aan bijzondere evenementen onder regelgeving van MON, zoals de wintercross, de veteranencross en maïsplakwedstrijden etc.

Startbewijs

Voor deelname aan MON wedstrijden hoor je in het bezit te zijn van een MON startbewijs. Met dit startbewijs ben je verzekerd bij MON wedstrijden en met trainingen op alle officieel voor motorcross goedgekeurde circuits in Nederland.

Als startbewijshouder ontvang je gratis het bondsmagazine Motorsportnieuws.

Een startbewijs kun je net als (bijna) alle andere MON-licenties zelf aanvragen via Mijn MON.

Een door jou opgegeven MON-club dient nog steeds akkoord te gaan met jouw aanvraag!

Prijs startbewijs

Startbewijs Nationale klassen motorcross Prijs
Startbewijs 2019 aangevraagd vóór 01-12-2018 € 205,00
Startbewijs 2019 aangevraagd vanaf 01-12-2018 € 215,00
Startbewijs 2019 aangevraagd vanaf 01-08-2019 € 100,00
Tweede en daaropvolgende startbewijzen  € 60,00

 

Startbewijs Jeugdklassen motorcross Prijs
Startbewijs Jeugd 2019 aangevraagd vóór 01-12-2018 € 115,00
Startbewijs Jeugd 2019 aangevraagd vanaf 01-12-2018 € 125,00
Startbewijs Jeugd 2019 aangevraagd vanaf 01-08-2019 € 60,00
Tweede en daaropvolgende startbewijzen € 60,00
 Introductiestartbewijs € 60,00

Introductiestartbewijs

Met een introductiestartbewijs kan worden deelgenomen aan maximaal twee MON wedstrijden naar keuze per seizoen. Een introductiestartbewijs kan worden aangevraagd in de klassen Dames, MX2 Junioren, Open Junioren, Quad Junioren, Quad senioren, Zijspan Nationalen en als bakkenist van een Zijspan Inter.

Voor een introductiestartbewijs geldt hetzelfde reglement als voor een regulier startbewijs.

Introductiestartbewijs Prijs
Introductiestartbewijs € 60,00

Daglicentie

Met een daglicentie kun je goed verzekerd trainen of club- en regiowedstrijden rijden, als je geen start- of trainingsbewijs hebt.

Verder kan een daglicentie worden afgesloten bij bijzondere evenementen, op vertoon van geldige legitimatie. Om een daglicentie te kunnen kopen, heb je een crosscertificaat of een licentie van een andere bond nodig.

Aanvragen daglicentie trainingen en clubwedstrijden

Offroadpas

Met een offroadpas kun je deelnemen aan offroadritten en offroadevenementen, ook ben je verzekerd tijdens deze evenementen. Voor 2018 introduceren we een nieuwe offroadpas, die alléén geldig is tijdens offroadritten. Deze pas kost €50,- inclusief PO-dekking. De aanvraag loopt altijd via MLN (dus niet via een club), zonder bijbetaling.

Met deze pas mag je dus niet gaan trainen op de verschillende goedgekeurde circuits die bij MON aangesloten zijn. Om deze mogelijkheid te hebben dien je een trainingsbewijs aan te schaffen. Dit geldt ook voor het deelnemen aan club- of regiowedstrijden, de Country Cross, maïsplakwedstrijden en de Offroadklasse bij nationale wedstrijden. Met een start- of trainingsbewijs mag je overigens ook deelnemen aan de Offroadritten.

De offroadpas geeft een aanvullende (secundaire) WA dekking van verzekering bovenop de WAM (Wettelijk Aansprakelijkheidsverzekering Motorvoertuigen) voor het kenteken dat op de aanvraag voor de pas is vermeld.

Waarom deze nieuwe Offroadpas aanvragen?

Op dit moment zijn er veel rijders die meerdere keren een daglicentie aanvragen. Dit is zowel voor de rijder als voor de organisatie een heel werk. Met deze nieuwe Offroadpas is dit niet meer nodig. Daarnaast heb je het bedrag van de licentie er bij 3 keer deelnemen alweer uit!

Offroadpas Prijs
Offroadpas 2018 € 50,00
Offroadpas 2018-2019 (Geldig vanaf 01-08-2018 t/m 31-12-2019) € 100,00
Wil je ook trainen? Neem dan een trainingsbewijs 2019 € 75,00

Offroadpas aanvragen

Classic demo-bewijs

Het startbewijs voor classic racing is bestemd voor deelname aan demonstratieritten met klassieke motoren. De aanvraag en betaling verlopen via het clubsecretariaat van de (CRT en SAM).

Classic demo-bewijs Prijs
Classic demo-bewijs 2019 € 90,00

Classic demo-bewijs aanvragen

Trainingsbewijs grasbaan

Voor deelname aan grasbaanraces moet een trainingsbewijs grasbaanrace worden aangevraagd. Dit loopt via de classic50cc grasbaan club.

Een trainingsbewijs Grasbaanrace kost € 65,00 euro. Vraag ‘m hier aan.

Wegracelicentie

Om deel te nemen aan de ZomerAvondCompetitie, heb je een wegracelicentie van MON nodig. Deze wegracelicentie is verbonden met RSZ Motorsport.

Classic demo-bewijs Prijs
ZAC wegracelicentie € 150,00

ZAC wegracelicentie aanvragen

Afvaardiging

Wil je rijden in het buitenland? Dan kan dat met een afvaardiging. Omdat de MON is aangesloten bij de IMBA is het mogelijk om met een afvaardiging (verzekering in het buitenland) deel te nemen aan wedstrijden van organisaties aangesloten bij de IMBA. Het is alleen toegestaan bij een buitenlandse bond op afvaardiging mee te doen als men bij de MON geen startgelegenheid heeft op dezelfde dag.

De landen waar met een afvaardiging gereden kan worden zijn Duitsland, België, Engeland, Zwitserland, Italië, Tsjechië, Frankrijk en Denemarken.

Afvaardiging Prijs
Afvaardiging € 10,00

Aanvragen afvaardiging

De afvaardiging dient de donderdag voorafgaand aan de wedstrijd voor 12:00 uur aangevraagd te zijn. De aanvraag dient te worden ingediend op het bondsbureau.

 

Omzetten licenties

Dit houdt in dat het bewijs moet omgezet worden naar een andere klasse of een ander startnummer.

Wanneer je een trainingsbewijs omzet naar een startbewijs zullen de kosten worden verrekend. Je betaalt dus niet én je trainingsbewijs én de volledige prijs van het startbewijs. Er wordt echter wel 20 euro in rekening gebracht voor het omzetten van het bewijs.

Omzetten bewijs Prijs
Omzetten bewijs € 20,00

Omzetten van licenties bij promotie

Bij promotie wordt de rijder gepromoveerd naar een hogere klasse. Er worden geen omzettingskosten in rekening gebracht bij een verplichte of vrijwillige promotie.

Vrijwillig promotie aanvragen

 

Nieuw pasje aanvragen

Bij beschadiging, diefstal of het verliezen van je pas kan je een nieuw start- of trainingsbewijs aanvragen.

Nieuw bewijs Prijs
Nieuw bewijs € 10,00