Off the road & enduro


Bij de off the road-motorsporttak wordt er op buitenterreinen gereden die voor het grootste gedeelte bestaan uit onverharde wegen. Zowel bij off the road-ritten en enduro’s worden speciale routes uitgezet zodat de rijders zoveel mogelijk plezier kunnen beleven aan het off the road rijden. Bij een 3 of 4 uurs enduro rijdt men bij MON in groepen weg en het off the road-parcours op tijd. Bij een off the road-rit vertrekt men in groepen en is er geen tijd en wedstrijdelement aan verbonden.

Vaak worden de enduro en een off the road-rit gecombineerd. Er is dan bijvoorbeeld op zaterdag een enduro en op zondag een off the road-rit. De off the road-ritten zijn massaler en hebben vaak een groot deelnemersveld (200 tot 1.700 deelnemers).

Het parcours van off the road-ritten is tussen de 35 en 45 km lang en wordt uitgezet over verschillende terreinen. Zo wordt er deels in het bos, maïsvelden, landerijen, crossbanen, zandpaden en landweggetjes gereden en deels op openbare wegen. Op deze terreinen moet je o.a. rekening houden met de volgende ondergronden; grind, bouwgrond, zand, gras, boomwortels, asfalt en bestrating. Onderweg hebben de organisatoren verschillende uitdagingen in het parcours opgenomen. Heb je lef dan kan je een zandberg op en af. Wil je iets minder uitdaging dan kan je om die zandberg heen. De route is duidelijk aangegeven en op gevaarlijke oversteekpunten staan officials het verkeer te regelen.

Het balanceren door de smalle bospaden is een hele opgave

Het leuke aspect van de off the road-ritten is dat je legaal door het bos mag rijden. Je komt allerlei hindernissen tegen die normaalgesproken illegaal zijn. Bovendien, het is geen wedstrijd, dus geen druk. Dit maakt de ritten zo divers, sommige rijden maar één ronde van +/- 40 km en een ander rijdt vijf ronden.

Juist omdat de off the road-rijder steeds minder gelegenheid krijgt om zijn hobby uit te oefenen (regelgeving) neemt de populariteit van deze legale ritten enorm toe. Door deze georganiseerde legale ritten wordt de overlast voor de omwonende beperkt en wordt ongewenste schades aan terreinen flink teruggebracht.

Off road en enduro impressie