Licentie

Licentie direct aanvragen

Daglicentie voor training

Hoe vraag ik een licentie aan?

Soorten licenties

Wat is een licentie?

Om goed verzekerd motorsport te beoefenen heb je een licentie nodig. MON heeft voor alle rijders een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Voor startbewijshouders zit daar ook een persoonlijke ongevallenverzekering bij. Alles over onze verzekering kun je lezen in onze verzekeringsbrochure. Voor de aanvraag van je licentie dien je kennis te nemen van de risico’s. Daarom vragen wij je om de voorlichtingsfilm ‘mooie en mindere kanten van motorcross’ te bekijken.

Een licentie aanvragen dien je zelf online te doen via mijn.mon.nl. Voor de aanvraag van een licentie heb je toestemming nodig van een bij MON aangesloten club. Bij het doorlopen van je aanvraag kun je ingeven via welke club jouw bewijs dient te verlopen. Na afronding van je bewijsaanvraag ontvangt de club een bericht om dit goed te keuren. Zodra zij dit gedaan hebben, wordt je licentie volledig afgerond en afgedrukt. Een licentieaanvraag dient donderdag 12.00 uur volledig in orde te zijn als je in diezelfde week ergens van start wilt gaan.

Via Mijn MON kun je je persoonlijke gegevens beheren waar wij mee werken. Dus wil je een nieuwe foto op je bewijs? Dan kun je deze zelf uploaden. Ben je verhuisd? Dan kun je zelf je gegevens aanpassen.

Hoe vraag ik een licentie aan?

Als je voor de eerste keer een MON licentie gaat aanvragen, dien je je te registreren. Je klikt dan op ‘eerste keer? Registreer’. Als je wél ooit een licentie bij MON hebt gehad kun je je door middel van je registratienummer of geboortedatum aanmelden. Is het een aantal jaar geleden dat je een licentie gehad hebt, dan kan het zijn dat je mailadres nog niet bekend is bij ons. Bel dan even naar kantoor, dan zetten we je mailadres in het systeem.

Bij de aanvraag van een licentie doorloop je diverse stappen:

 1. Kies jouw sport.
 2. Kies het type licentie dat je wilt aanvragen.
 3. Kies de juiste klasse.
 4. Geef een startnummer, motormerk en eventueel transpondernummer in.
 5. Accepteer de vrijwaring-, privacy- en medische verklaring.
 6. Selecteer een club die jouw aanvraag dient goed te keuren.
 7. Betaal je licentie en check je bevestigingsmail.
 8. Je licentie wordt naar je club gestuurd.

Bij een motorcrosslicentie dien je een crosscertificaat te hebben. Is dit je eerste licentie bij MON? Neem dan contact op met jouw club, zodat zij er verder mee kunnen helpen. Zodra je het certificaat hebt behaald kun je dit uploaden binnen je account, naar info@mon.nl mailen of je club het naar ons laten mailen.

Vanaf 2022 is het MX-Masterplan van start gegaan. Dat betekent dat elke motorcrossrijder voor elk seizoen een bedrag van € 48,- bij dient te dragen aan dit MX-Masterplan. Dit bedrag is verplicht en zie je verschijnen bij de aanvraag van je MX-licentie, zowel bij MON als bij KNMV en zowel voor een MX-startbewijs als MX-trainingsbewijs. Rijders met meerdere licenties (bij beide bonden) hoeven de bijdrage maar één keer € 48,- bij te dragen. De factuur van je KNMV licentie kun je via Mijn KNMV downloaden. Stuur deze factuur via info@mon.nl naar ons en MON zal € 48,- terugstorten.

Mocht er iets niet duidelijk zijn, dan kun je wellicht deze meest gestelde vragen doorlopen.

Soorten licenties

Jaarlicenties

Onderstaande licenties zijn geldig voor één seizoen, dat loopt van 1 januari tot 31 december.

 • MX-startbewijs – Kosten klik hier
  Voor deelname aan bondswedstrijden én alle activiteiten genoemd onder het trainingsbewijs. WA- en PO-verzekering op alle MON-goedgekeurde circuits in Nederland. (Excl. bijdrage € 48,- MX-masterplan)
 • Offroadpas – € 65,-
  Voor deelname aan offroadritten. Deze pas kun je aanvragen via MLN, waarbij je niet lid hoeft te zijn van een club. Let op: met deze licentie ben je niet verzekerd om te gaan trainen op circuits. Je dient daarvoor een trainingsbewijs aan te vragen, waarmee je ook offroadritten mag rijden.
 • MX-trainingsbewijs – € 75,-
  Voor deelname aan (vrije) trainingen, regiowedstrijden, clubwedstrijden, offroadritten en bijzondere evenementen. WA-verzekering voor alle MON-goedgekeurde circuits in Nederland. (Bovenstaande prijs is exclusief verplichte bijdrage aan het MX-masterplan).
 • Classic racing licentie – € 90,-
  Startbewijs voor deelname aan classic racing evenementen (demonstratieritten met klassieke motoren). Deze aanvraag verloopt via de SAM of RMM, vink deze club aan bij je aanvraag.
 • Grasbaanlicentie – startbewijs € 90,- / trainingsbewijs € 75,- / VTBM € 65,-
  Voor deelname aan grasbaanraces. Deze aanvraag loopt via het Classic 50cc grasbaanteam.
 • Wegracelicentie – ZAC € 160,- / TRF € 90,-
  Voor deelname aan wegrace evenementen. De aanvraag voor de ZomerAvondCompetitie loopt via RSZ Motorsport, je vraagt dan aan ZAC licentie aan. Voor races van The Race Factory, dien je een TRF-licentie aan te vragen.
 • Dutch Flat Track – € 90,-
  Voor deelname aan flattrack evenementen. De aanvraag voor de licenties verloopt via Dutch Flat Track.

Daglicenties

 • Daglicentie training
  Dagverzekering om deel te nemen aan een (vrije) training of club/regio-wedstrijd. Een daglicentie kan ook worden afgesloten bij bijzondere evenementen. Deze daglicentie biedt een WA-verzekering. Daarbij is een verschil tussen een MX-daglicentie op een vast circuit of een MX-evenement op een gelegenheidscircuit.
 • MX-Wedstrijdpas
  Dagverzekering om deel te nemen aan een motorcross bondswedstrijd. Maximaal twee keer per seizoen mag je deze aanvragen. Dit geldt voor alle mx-klassen.