Verplichtingen voor het herstarten van motorsportactiviteiten


Dit artikel is geplaatst op: 6 mei 2020

Gisteravond heeft premier Rutte in de persconferentie goed nieuws voor onze sporters gebracht. Een versoepeling van de maatregelen laat trainingen weer toe!  

Vanaf 11 mei 2020 is buiten sporten weer toegestaan, uiteraard op voorwaarde dat men 1,5 meter afstand van elkaar houdt. Dat wil zeggen dat motorsporttrainingen vanaf volgende week voor iedereen weer opgepakt kan worden.

Zoals jullie zullen begrijpen kan dit echter alleen onder bepaalde voorwaarden, wat betekent dat er een speciaal protocol is dat gevolgd moet worden. Voor rijders is het van groot belang om onderstaande uitgangspunten en aanvullende eisen in acht te nemen.

We moeten ons allemaal realiseren dat het onze gezamenlijke verantwoordelijkheid is om te laten zien dat wij deze situatie als motorsport aan kunnen. Enkel door alle maatregelen op te volgen, kunnen we voorkomen dat trainingen toch weer verboden worden. Voor clubs geldt dan ook; start niet met trainingen tot er vanuit jullie gemeente toestemming is gegeven voor deze trainingen.

uitgangspunten

 • Trainingen zijn enkel toegestaan voor houders van een MON-licentie, woonachtig zijn in Nederland, en geldt uitsluitend voor trainen op MON goedgekeurde circuits. Het protocol is niet van toepassing op zijspancombinaties.
 • Richtlijnen van het RIVM zijn te allen tijde leidend.
 • Beperk het reizen tot een minimum en ga naar het dichtstbijzijnde circuit.
 • Hygiëne van gebruikers staat voorop.
 • Tot nader order van toepassing op alle activiteiten georganiseerd op het circuit. De organisator van een activiteit zal de circuitexploitant assisteren bij de handhaving en naleving van de maatregelen.
 • Ter voorkoming van samenkomst van grote groepen mensen worden toeschouwers/bezoekers tot nader order niet toegelaten tot de activiteiten.
 • Strikte controle en handhaving is van essentieel belang om een succesvolle implementatie van de code te garanderen.

Iedere rijder moet zich vooraf aanmelden bij de club! Slechts rijders die aangemeld zijn mogen toegang toe het circuit verleend worden. 

De volgende aanvullende eisen zijn tot nader order van kracht:

 • Permanent toezicht is een verplichting tijdens alle trainingen. Dit betekent toezicht door de club op; welke personen het gehele crossterrein betreden, welke rijders in het circuit/op de baan zijn en toezicht op het naleven van de regels van het RIVM.
 • Per deelnemer wordt maximaal 1 begeleider toegelaten op het terrein.
 • Iedere rijder moet zich kunnen identificeren middels een licentie en een geldig identiteitsbewijs.
 • Vermenging van de leeftijdsgroepen kinderen t/m 12 jaar en rijders vanaf 13 jaar is op geen enkel moment toegestaan.
 • Kantines blijven gesloten.
 • Bij de centrale receptie kunnen deelnemers voor uitsluitend pinbetalingen en vragen terecht. De ruimte is dusdanig ingericht dat deelnemers altijd op minimaal 1,5 m afstand van elkaar staan, evenals van de circuitmedewerker die achter de balie van het circuit werkzaam is. Met duidelijk op de grond aangebrachte, zichtbare lijnen zal de 1,5 m afstand worden aangegeven. Ter extra bescherming wordt een plexiglasscherm boven de balie aangebracht.
 • Het doen van contante betalingen is niet mogelijk. Faciliteiten dienen vooraf te zijn betaald, dan wel per pin (zoveel als mogelijk contactloos) of directe bankoverschrijving te worden gedaan.
 • Deelnemers zullen voor hun voertuig een plek op het rennerskwartier in de buitenlucht krijgen toegewezen.

Succesvolle toepassing van de in dit protocol opgenomen maatregelen is alleen mogelijk wanneer alle betrokken partijen zich volledig bewust zijn van de noodzaak van de getroffen maatregelen en zich daar ook naar gedragen om deze op te volgen. 

Wij wensen de jeugdrijders veel succes en hopen uiteraard met jullie mee, dat trainingen voor de overige rijders snel zal worden toegestaan door de overheid.


Deel dit Artikel met je netwerk