Classic racing

Wat is Classic Racing?

Rijders die van mening zijn dat de gouden jaren van de wegracesport ver achter ons liggen, halen hun hart op in de classic racing. Velen kijken nostalgisch terug op de jaren 70 en 80. Zij rijden binnen deze tak van sport met motoren van oude bouwjaren, youngtimers, semi-klassiekers en ‘forgotten era’. De bouwjaargrens is 1987. Er wordt gereden met motoren tot en met 750cc en in de Enduranceklasse tot 1000cc.

De klassieke racedemo’s die georganiseerd worden, brengen de wegracesport van toen terug. Het zijn geen snelheidswedstrijden, zoals weleer. De winnaar is degene met de meest regelmatige rondetijden. De demonstraties worden verreden op stratencircuits en zijn doorgaans gratis toegankelijk. Bedrijventerreinen, geasfalteerde straten en banen in het buitengebied met mooie bochten behoren tot de circuits (goedgekeurd door de veiligheidsfunctionaris).

Het gaat niet om regels, klassen en indelingen, maar vooral om betrokkenheid, toewijding en plezier voor iedereen. Het samen bezig zijn met de historisch machines staat voorop. Het gaat er echt niet om dat je het eerst over de finish komt, maar om het recreatief meedoen en het laten herleven van het tijdsbeeld van toen.

Classic racedemo’s brengen het tijdsbeeld van motorsport in de jaren 70 en 80 terug.

SAM staat voor veilige en betaalbare motorsport, voor en door rijders .

Deelnemen

Stichting Aanvullende Motorsport (SAM) organiseert bij MON de historische racedemo’s en circuitdagen voor motoren die buiten de reguliere circuit- en raceklassen vallen.

Demo’s zijn regelmatigheidswedstrijden. Dat wil niet zeggen dat er niet sportief gereden mag worden, maar het gaat uiteindelijk om het demonstreren van sport- en wedstrijdmotoren van vroeger. Zowel snellere als kalmere deelnemers kunnen deelnemen. Je kunt je dus zonder voorafgaande wedstrijdervaring met een gerust hart inschrijven voor demo-evenementen. Zowel jong als oud is te vinden op deze evenementen. Een dag bij een racedemo bestaat uit een rijdersbespreking, training en twee gemeten wedstrijddemo’s.

Als je als nieuweling wilt gaan meedoen, overleg je eerst met de toelatingscommissie van de SAM. Je machine dient in het beoogde tijdsbeeld te passen en lijken op een wedstrijdmachine. En uiteraard moet de motor voldoen aan het technisch reglement en dien je beschermende kleding met een helm te dragen. Daarna kun je een startlicentie aanvragen of rijden met een daglicentie.

Kosten

Startbewijs€ 90,-
Daglicentie (WA)€ 25,-
Contributie SAM of RMM

Reglementen

SAM reglement 2024
Wat is historisch wegracen?
Reglement HMS Tubbergen

Verdere informatie en uitslagen

Website SAM
Website HMS Tubbergen
Website Luttenbergring