Grasbaan en zitmaaiers

Wat is grasbaan?

Grasbaan is een tak in de baansport. Toegankelijkheid en gezelligheid maakt deze sport erg populair. In de jaren ’50 tot ’80 was de grasbaanklasse ongekend populair. Sinds een aantal jaren heeft deze unieke tak van sport weer aan populariteit gewonnen. Het is geen hoge snelheidssport.

Races worden verreden op een ovale baan van 400 tot 1000 meter lang, op een ondergrond van gras. De rijrichting is linksom, tegen de klok in. Deze banen zijn meestal afgezet met strobalen, wat het plattelandskarakter van de sport extra benadrukt.

Bij wedstrijden rijden in elke manche (vier ronden) zes tot acht man rijders tegen elkaar. De ovale baan is zeer overzichtelijk, je kunt de races van begin tot eind goed volgen. Grasbaanevenementen worden voornamelijk in het noorden van Nederland georganiseerd.

Grasbaanraces bij MON worden georganiseerd door het Classic 50cc Grasbaanteam en VTBM, in samenwerking met lokale organisaties. Diverse klassen komen in actie, van de oldtimer Zündapps tot en met Kleidlers. Daarnaast horen hier ook de zitmaaiers bij van het Twents Zitmaaierteam en Zitmaaiers Hogeland-Baflo.

Diverse klassen komen in actie bij grasbaan, van oldtimer Zündapps tot en met Kreidlers.

Grasbaan rijden is voor iedereen, van jong tot oud!

Deelnemen

Iedereen vanaf 12 jaar met een oude brommer die aan het reglement voldoet, kan meedoen! Motoren waarmee gereden wordt zijn classics, zogenaamde youngtimers en oldtimers. In de klassen rijden enkel 50cc motoren, met bouwjaar tot en met 1982. Voor de specifieke technische voorwaarden zie het reglement.

Om te rijden heb je een grasbaan-jaarlicentie nodig, of een daglicentie als je slechts enkele races wilt deelnemen. Het Classic 50cc Grasbaanteam kiest er bewust voor om geen wedstrijden te rijden, omdat meedoen het belangrijkste is. Bij VTBM wordt er wel een competitie gereden. De nadruk ligt bij beide op het hebben van plezier en recreatief rijden. Dat neemt niet weg dat er in diverse klassen nog altijd flink hard gereden wordt.

KlasseVereisten
Oldtimer handversnellingBromfietsen met handverstelling bouwjaar t/m 1968
Oldtimer voetversnelling Bromfietsen met voetversnelling bouwjaar t/m 1968
YoungtimerGrasbaanmotoren bouwjaar t/m 1985
ClassicsGrasbaanmotoren bouwjaar t/m 1985

Kosten

Type licentieKosten
Startbewijs grasbaan€ 90,-
Trainingsbewijs grasbaan€ 75,-
Daglicentie grasbaan (WA)€ 15,-

Reglementen Grasbaan

50cc Grasbaan Reglement 2024
VTBM Reglement 2024
Technisch reglement automaatklasse
Technisch reglement bromfietsklasse

Reglementen Zitmaaier

Twents Zitmaaierteam Reglement 2024
Zitmaaiers ‘t Hogeland-Baflo Reglement 2024

Verdere informatie

Website 50cc grasbaanteam
Website VTBM Grasbaan
Website Twents Zitmaaierteam
Website Zitmaaierrace ‘t Hogeland-Baflo