Offroad / Cross Country

Wat is Offroad?

Bij de off the road-motorsporttak wordt er op buitenterreinen gereden die voor het grootste gedeelte bestaan uit onverharde wegen. Bij offroadritten worden speciale routes uitgezet. Aan offroadritten is géén wedstrijdelement verbonden en men vertrekt in groepen. Bij 3- of 4-uurs enduroritten wordt wel tijd gemeten. Beide evenementen hebben vaak een groot deelnemersveld, van 200 tot 2000 rijders.

Het parcours van offroadritten is tussen 35 en 45 km lang en wordt uitgezet over verschillende terreinen. Zo wordt er deel in het bos, maïsvelden, landerijen, crossbanen, zandpaden en landweggetjes gereden, maar ook deels op de openbare weg. Op deze terreinen moet je rekening houden met ondergronden als grind, bouwgrond, zand, gras, boomwortels, asfalt en bestrating. Daarbij zijn de routes duidelijk aangegeven en staan waar nodig officials om het verkeer te regelen.

Het leuke aan off the road rijden is dat je legaal door het bos mag rijden. Het is geen wedstrijd, dus er is geen druk. De ritten worden zo divers mogelijk uitgezet en je kunt zelf kiezen hoeveel ronden je rijdt. Door de georganiseerde legale ritten wordt de overlast en ongewenste schades aan terreinen zoveel mogelijk teruggebracht.

Een offroadrit is geen wedstrijd, het accent ligt op recreatief rijden.

Voor off the road heb je een licentie, motorrijbewijs, kenteken en verzekering nodig.

Deelnemen

Iedereen die in het bezit is van een MON offroadpas, MX-trainingsbewijs of MX-startbewijs kan deelnemen aan een offroadrit en cross country evenement. Heb je geen licentie, dan is het mogelijk om voor een evenement een dagverzekering aan te schaffen.

Bij offroadritten dien je ook in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs en een motor/quad met kenteken en verzekering.

Let wel op dat je met een A1 rijbewijs niet met een 250cc of 450cc viertakt enduromotor deel kunt nemen. Het vermogen van deze motoren is te hoog voor een A1 rijbewijs.

Kosten

LicentieBedrag
Offroadpas (niet voor training)€65,-
Trainingsbewijs€75,-
Daglicentie (WA)€15,-

Het inschrijfgeld per rit bedraagt gemiddeld € 20,- tot € 25,-.

Reglementen

Cross Country reglement 2023 (KNMV/MON)
Medische zaken

Formulieren

Daglicentie voor cross country