Classic Racing


Wat is classic racen?

Velen vinden dat de gouden jaren van de wegracesport ver achter ons liggen. Dat doet echt geen recht aan alles wat er nu gebeurt met moderne motoren. Desondanks kijken velen nostalgisch terug op de jaren vijftig, zestig, zeventig, tachtig. Vaak maakt de wedstrijdwereld van toen deel uit van het collectieve geheugen van sleutelaars, coureurs of publiek. Dat is al zo sinds de jaren zeventig, toen het racen met klassieke wedstrijdmachines een voorzichtige aanvang nam.

Intussen is er sprake van een brede beweging. Op vele niveaus en met honderden machines worden er jaarlijks races en regelmatigheidsdemonstraties verreden: Europese en nationale kampioenschappen, waarbij het er echt om gaat wie het eerst over de finish komt. Maar ook tientallen ontspannen racedemo’s, waarbij het gaat om het recreatieve meedoen en om het laten herleven van een tijdsbeeld.

Wat is er nou uiteindelijk zo leuk aan al deze demo’s en endurances? Het gaat niet om regels, klassen, indeling, maar vooral om betrokkenheid, toewijding en plezier voor iedereen. Voorop staat: samen bezig zijn met de historische machines.

Klassieke racedemo’s

De demo’s geven een beeld van de wegracesport zoals die destijds was. Het zijn geen snelheidswedstrijden, zoals weleer. De winnaar is degene met de meest regelmatige rondentijden.

De MON speelt als motorsportkoepel een rol voor twee aangesloten demo-organisaties. Plezier staat voorop. Maar wat is er nou zo leuk aan? Het gaat niet in de eerste plaats om regels, klassen, indeling, maar vooral om betrokkenheid, toewijding en plezier voor iedereen. Niets is leuker dan het samen bezig zijn met de historische machines.

Zo was Laverdarijder en oud-coureur Hans Bataille al direct na zijn eerste keer laaiend enthousiast. “Na ruim dertig jaar het gas van mijn lieveling weer eens wagenwijd open kunnen schroeven. Een onvergetelijke dag. Ontzettend genoten.”

Classic racing compilatie