Benodigdheden


Helm

Motor klaar? We kunnen al bijna rijden. Eén ding nog: beschermende kleding.

De mensen van het Fire|First (Fire Prevention|First Aid) team zijn vaak aanwezig bij racedemo’s. Meerdere rijders weten uit eigen ervaring hoe goed ze hun werk doen. Voor hen is het ook niet altijd gemakkelijk, om geblutste motorrijders weer op te lappen. Daarom heeft Reijer Hoefakker van het team een aantal tips voor de deelnemers.

“Een goede helm kan de gevolgen van een ongeval aanmerkelijk beperken. Wil je er echt wat aan hebben, dan moet je hem op de juiste manier dragen en bevestigen, hij moet voldoen aan de Europese ECE22.05-norm en na langdurig gebruik – een jaar of vijf – moet je hem vervangen. In ieder geval direct na ongelukken!

De meeste motorsporters kiezen voor een integraalhelm. Deze omsluit je hoofd helemaal en is voorzien van een vizier dat je naar beneden of boven kunt klappen. Een systeemhelm is een variant op de integraalhelm, waarbij ook het kinstuk opklapbaar is. Die is hierdoor bijvoorbeeld gemakkelijker op en af te zetten als je een bril draagt. Tenslotte zijn er de jethelm en de pothelm, die vooral vroeger werden gedragen. Deze typen helmen laten de voorzijde van je gezicht onbedekt. Gezien onze ervaring met motorongevallen tijdens de racedemo’s gaat onze voorkeur uit naar de twee eerstgenoemde helmen.”

Overige kleding

“Handschoenen beschermen tegen schaaf- en schuurwonden. Kies voor hoge lederen laarzen, die ook je enkels bedekken. En draag een goed zittend eendelig leren motorpak, of een aanritsbare leren motorbroek en -jack. Een rugbeschermer is aan te bevelen. Vervang of repareer kledingstukken die beschadigd zijn na een valpartij. Wij hebben vaak meegemaakt dat er letsel ontstaat door niet goed passende helmen en versleten motorkleding. Wees zuinig op jezelf!”