IJsrace


IJsrace is een tak van de motorsport (baansport) waarbij met, speciaal hiervoor gebouwde motoren, op een ijsbaan geracet wordt. Om onderscheid te maken noemt met de sport ook wel ijsspeedway. Het is namelijk de ijsvariant van speedway en dirttrack.

Opzet van de race

Vier à zes coureurs racen tegen elkaar op een (natuur)ijsbaan met een beschermende laag strobalen of ander stoot absorberend materiaal eromheen. Om niet weg te glijden zitten er spikes in de banden.

In principe kan alles wat motorisch aangedreven wordt meedoen aan ijsraces.

De motor

Een bijzonder kenmerk van de ijsspeedwaymotor is dat de rem volledig ontbreekt. Bovendien heeft hij maar twee versnellingen, waarvan de eerste alleen voor de start gebruikt wordt.

De ijsspeedwayer heeft bijna altijd een motor van het merk Jawa, dat in Tsjechië wordt gemaakt. Dit is een 500cc viertaktmotor met één cilinder, die zo’n 55 pk produceert en methanol als brandstof gebruikt. De complete ijsspeedwaymachine mag niet meer wegen dan 110 kilo.

Op het ijs heeft de motor een top van 130 km/u als resultaat

Er zitten beschermende kappen over de wielen, maar de belangrijkste veiligheidsvoorziening is misschien wel het ‘dodemanskoord’. Dit is een touwtje dat om de pols van de coureur en dat aan het stuur vastgemaakt is. Daar is het verbonden met de ontsteking van de motor. Zodra de coureur het contact met de motor verliest zorgt dit koordje ervoor dat de motor wordt uitgeschakeld en dat de wielen ophouden met draaien.

De banden

De banden zitten dus vol met spikes, zo’n 160 in de smalle voorband en zo’n 200 in de achterband. Deze spikes zitten voor het grootste gedeelte aan de linkerkant van de banden, simpelweg omdat de motoren alleen maar linksom racen.

Kant-en-klare ijsspeedwaybanden zijn niet in de winkel te koop, ze worden door de coureurs en hun monteurs zelf gemaakt. De kunst is om het beste patroon van spikes in de band te zetten en iedere coureur heeft hier zijn eigen trucjes voor. En om te zorgen dat de binnenband niet lek raakt door al dat metaal wordt er binnen de bespikete buitenband eerst een laag stevig materiaal (liefst brandweerslang uit Rusland) gelegd.

Wanneer

Deze sport wordt in de wintermaanden beoefend, op een natuurijsbaan of op een ijsbaan.

IJsrace Eext