Jeugd


Motorcross is net zoals vele andere sporten ook voor de jeugd. Deze stoere motorsport wordt volop beoefend en niet alleen door jongens, maar ook door meisjes. Alle kleine crossers mogen vanaf 5 jaar deelnemen aan wedstrijden. Het is natuurlijk wel slim om voor deelname aan wedstrijden al een paar keer getraind te hebben.

Er zijn verschillende klassen die verdeeld zijn in grote van motoren en leeftijd. Jongens en meisjes rijden samen in dezelfde wedstrijd. De allerkleinste kunnen beginnen op een 50cc minimotor of een quad. Het voordeel van een quad is dat je er bijna niet mee kunt omvallen. Bekijk de klassenindeling bij de pagina klassen.

Jaarlijks worden 20 tot 25 jeugdwedstrijden georganiseerd. Deze wedstrijden zijn voornamelijk in Brabant, Limburg en Gelderland.

De wedstrijden voor het kampioenschap worden tussen 1 maart en 31 oktober gereden.

 

Cross jij bij de 85cc Grote wielen of de MX 2 Jeugd 125cc? Dan maak je kans op een mooie cheque aan het eind van het jaar!

Tenminste, als je vanaf 31 maart meedoet aan het ProX NK Jeugdmotorcross van MON in een van de genoemde klassen. Dat kan met een startbewijs (vanaf € 100,-) of een trainingsbewijs + daglicentie (maximaal drie wedstrijden, lees verder voor meer info).

Van de Laar Racing uit Gemert heeft het initiatief genomen om voor de beste 5 rijders van de klassen 85cc Grote wielen en de MX 2 Jeugd 125cc een mooi geldbedrag ter beschikking te stellen. Daarbij sloten direct al ProX-Racing en Putoline aan! Met andere sponsors zijn we nog in gesprek.

Kans maken?

Om kans te maken op een van de fantastische prijzen, hoef je niets anders te doen dan deel te nemen aan het ProX NK Jeugdmotorcross. De prijzenslag begint op 31 maart bij het ProX NK Jeugdmotorcross in Zijtaart. Alle NK-punten die verdiend worden, tellen mee voor het Van de Laar-klassement. De te winnen cheques worden uitgereikt op basis van de kampioensstand, conform het Jeugdmotorcrossreglement). Vooralsnog gaat het om 12 wedstrijden, maar deze lijst kan langer worden. Kijk voor een actueel overzicht op www.mon.nl/kalender (gebruik de filters).

Meedoen

Deelnemen aan het ProX NK Jeugdmotorcross kan met een startbewijs of een trainingsbewijs van MON. Met een trainingsbewijs mag je maximaal drie wedstrijden meedoen, dus om een gooi te doen naar het prijzengeld en een volledig seizoen te rijden, zul je een startbewijs nodig hebben. Heb je nog niet eerder een startbewijs gehad bij MON? Dan betaal je slechts € 100,- om een heel jaar NK’s te mogen rijden!

Om kans te maken op een van deze hoofdprijzen, hoef jij je niet aan te melden. Iedereen die aan het ProX NK Jeugdmotorcross meedoet in de genoemde klassen, dingt automatisch mee.

Win!

Met de exacte verdeling van de prijzen zijn we nog druk bezig, dus deze volgt later.

Ook Putoline draagt de jeugdmotorcross een zeer warm hart toe en wil graag ondersteunen. Zij stellen daarom voor alle rijders die het podium betreden en prijzenpakket beschikbaar. De producten in dit pakket komen bij de motorcross altijd van pas en zijn met grote zorgvuldigheid samengesteld. Alle reden dus om je uiterste best te doen tijdens de wedstrijden, om de podiumplek en het prijzenpakket binnen te halen.

 

Benodigdheden

Het begint natuurlijk bij een motor of quad. Wanneer deze is aangeschaft wil je er natuurlijk mee kunnen rijden. Dit kan op een officieel crosscircuit. Word lid van een crossclub, vraag een MON start- of trainingsbewijs aan en maak je eerste meters op het circuit.

Naast het bewijs (licentie) en de motor is de juiste kleding erg belangrijk. De volgende kledingstukken zijn verplicht:

  • Crosshelm
  • Motorcrosslaarzen
  • Motorcrossbroek
  • Motorcross shirt
  • Handschoenen
  • Body-protector

Opzet crosswedstrijden

Voorbereiding

De jeugdwedstrijden worden altijd op zaterdag gereden. De dag begint met de inschrijving, standaard is deze tussen 08.00 en 08.45 uur. Wanneer anders wordt dit bekendgemaakt via de MON media.

Vervolgens mag iedere rijder de baan verkennen tijdens de training. De trainingen starten vanaf 09.00 uur. De volgorde van de trainingen is conform de in het bondsmagazine vermelde volgorde van de klassenindeling. Elke klasse mag 10 minuten trainen. Op de wedstrijddag zelf wordt altijd nog een wedstrijdschema in de fuik en bij de jurybus opgehangen.

Wedstrijd

Per klasse worden er twee manches per wedstrijd (per dag) gereden. De tijdsduur van een manche verschilt per klasse, in het reglement staan de juiste tijden. De twee manches worden gescheiden door een pauze en door andere klassen die hun wedstrijden rijden.

Voordat de rijders zich naar de startlijn begeven stelt men zich op in de fuik. Bij de eerste kampioenswedstrijden van alle klassen is de opstelling in de eerste manche volgens loting. Vanaf de tweede kampioenswedstrijd is de opstelling voor alle klassen volgens de stand in het kampioenschap. Vanuit de fuik begeven de rijders zich naar het starthek. Hier kiezen de rijders een positie achter het starthek.

Nadat de groene vlag is getoond wordt gedurende 15 seconden het ’15 seconden bord’ getoond, het hek valt tussen de 5 en 10 seconden nadat het ‘5 seconden bord’ wordt getoond. Het ‘5 seconden bord’ blijft omhoog totdat het starthek valt.

Zodra het starthek valt crosst iedereen zo snel mogelijk weg, de wedstrijd is begonnen.

Laatste ronde

Na de verstreken manchetijd wordt het bord ‘1 ronde’ getoond en mag iedereen nog één ronde rijden.

Afvlaggen

Na deze ronde wordt de manche afgevlagd met de zwart/wit geblokte vlag.

Prijsceremonie

De winnaars (plaats 1 tot en met 3) van het dagklassement krijgen aan het eind van de dag een beker uitgereikt tijdens de prijsceremonie.

Afhankelijk van de behaalde positie krijgt de rijder per manche punten. In het dagklassement wordt de deelnemer met het hoogste aantal punten de winnaar. De punten van het dagklassement tellen, bij een kampioenswedstrijd, ook mee voor het kampioenschap.

Aan het eind van het jaar is het grote MON kampioenenhuldiging evenement. Het einde van het crossseizoen wordt gevierd en de kampioenen worden daar officieel gehuldigd.

De jeugd is de toekomst

Vele bekende crossers zijn als klein crossertje bij de MON begonnen met hun hobby. Deze hobby groeit vaak uit tot een passie of zelfs tot een geweldige carrière.

Uit de MON kweekvijver komen o.a. Jeffrey Herlings, Glenn Coldenhoff, Micha Boy de Waal, Davey Pootjes en Mike Kras. Zij zijn gestart bij de MON en reden hun eerste wedstrijden bij de 50cc minimotoren, 65cc en 85cc.

Wij zetten ons in voor de jeugd zodat zij op een leuke, enthousiaste en veilige manier kennis maken met de motorcross. Daarom organiseren wij leuke, laagdrempelige en gemoedelijke wedstrijden voor elk niveau. Ook worden er andere evenementen voor de jeugd georganiseerd, zoals;

Trainingsdagen; “Een leerzaam motorcross dagje uit”. Een trainingsdag wordt begeleid door enthousiaste professionele MON trainers die je helpen je skills te verbeteren.

Opstapdagen; “maak kennis met de motorcross en doe mee aan een opstapdag”. Dit is de eerste kennismaking met de cross en met de motor. Met één op één begeleiding maken de deelnemers hun eerste rondjes op een klein motortje.

Jeugdweekend; MON organiseert al jaren een internationaal Jeugdweekend, “Een weekend in het teken van de jeugd”.