Veelgestelde vragen


Vanaf welke leeftijd kan ik motorsporten beoefenen?

Elke sport heeft een eigen startgerechtigde leeftijd per klasse. Hieronder benoem ik per sport de minimum leeftijd:

    • De jeugd kan motorcross beoefenen vanaf 5 jaar. Voor deelname in de nationale klassen op zondag is de startgerechtigde leeftijd 15 jaar.
    • Vanaf 12 jaar kan er deelgenomen worden aan grasbaanwedstrijden
    • Bij offroad en enduro is een geldig motorrijbewijs verplicht
    • Bij classic racing is ook een geldig rijbewijs verplicht

 

Waarom heb ik een startbewijs nodig en wat houdt dit in?

Klik hier voor een overzicht.

Kan ik ook wedstrijden in het buitenland rijden?

Wil je deelnemen aan wedstrijden in het buitenland? Dat kan zonder dat je daar iets extra's voor hoeft te doen, als de betreffende races onder de vlag van MON worden georganiseerd.

In veel andere gevallen kun je deelnemen met een afvaardiging (alleen voor crossers).

MON is aangesloten bij IMBA. Dat betekent voor jou, dat je met een afvaardiging even goed verzekerd als in Nederland aan wedstrijden in het buitenland kunt deelnemen - als deze door een andere IMBA-bond georganiseerd worden.

Een afvaardiging koop je via Mijn MON.

MON's beste motorcrossers kunnen meedoen aan het IMBA EK, zij worden gevraagd voor Team Nederland en hoeven zelf geen afvaardigingen aan te schaffen.

Waarom moet ik als rijder eerst lid zijn van een club?

MON is een vereniging, een organisatie zonder winstoogmerk. Aangesloten motorsportclubs zijn onze leden en hebben het voor het zeggen. Zo dienen wij het belang van de sport en dat van jou als rijder. Want via jouw club kun jij van je laten horen en inspraak uitoefenen op het beleid van MON. Daarom vinden wij het belangrijk dat jij je bij een MON-club aansluit.

Maakt het uit welke club ik kies in Mijn MON?

De club die jij selecteert, keurt niet alleen jouw aanvraag goed (of af), maar is ook je eerste aanspreekpunt. Bijvoorbeeld als je dispensatie aanvraagt, wilt degraderen of een goed idee hebt om de sport samen nóg mooier te maken. Daarom ontvangt jouw club in een aantal gevallen een bescheiden financiële tegemoetkoming, als je een licentie aanvraagt.

Kies dus een club waar je ook echt iets mee hebt én die jou erkent als lid.

Let op!
We nemen je aanvraag pas in behandeling, als de door jou geselecteerde club hem heeft geaccordeerd! Of dat zo is, kun je straks terugvinden bij de status van je bestelling in Mijn MON. Ook krijg je een e-mail zodra jouw club de aanvraag heeft geaccordeerd of afgewezen.

Wat gebeurt er als mijn club mijn licentieaanvraag via Mijn MON afkeurt?

Heb je een club geselecteerd, die jou niet erkent als lid of jouw bewijsaanvraag om een andere reden afkeurt? In dat geval beëindigen wij de aanvraagprocedure en krijg je het door jou betaalde bedrag teruggestort op het bij ons bekende rekeningnummer, minus € 20,- administratiekosten.

Vanaf wanneer is mijn licentie geldig?

Met uitzondering van MX-startbewijzen, zijn alle licenties aangevraagd via Mijn MON na goedkeuring door een MON-club direct van kracht in het gekozen kalenderjaar.

In principe geldt bij MX-startbewijzen het volgende: als jouw club je aanvraag vóór donderdag 12:00 goedkeurt, kun je in het daaropvolgende weekend deelnemen aan MX-bondswedstrijden en sta je dus op de rennerslijsten.
Maar als de door jou verstrekte gegevens en documenten twijfels oproepen, kan de behandeling langer duren (bijvoorbeeld als je een Eigen gezondheidsverklaring hebt ingevuld die door de Medische commissie beoordeeld moet worden, als je pasfoto niet voldoet of als je een te lage klasse voor jouw kwaliteiten hebt geselecteerd).

Hoe weet ik of de wedstrijd doorgaat?

Zonder tegenbericht gaan alle wedstrijden op de kalender door. Wanneer een wedstrijd is afgelast, wordt dit bekend gemaakt op de MON-website. Ook verspreiden we in zulke gevallen vaak een bericht via Facebook en/of onze digitale nieuwsbrief.

Waar kan ik de uitslagen vinden?

Alle uitslagen van officiële bondswedstrijden zijn terug te vinden via Speedhive. Daar kom je ook regelmatig uitslagen tegen van bijzondere evenementen en bijvoorbeeld clubcrossen, die onder de vlag van MON hebben plaatsgevonden.

Uitslagen en tussenstanden die betrekking hebben op onze nationale en internationale competities, vindt je snel via onze uitslagenpagina.